FRANCJA I WŁOCHY
W tych państwach przede wszystkim dominują szopki. Są one budowane w kościołach, mieszkaniach i placach. Na stoły zazwyczaj jest serwowana gęś, indyk, ostrygi, a nawet naleśniki. Wszystko zależy od regiony kraju. Dla nich wigilia jest czasem oczekiwania na pasterkę 🎄
NORWEGIA
W tym kraju bicie dzwonów rozpoczyna kolację świąteczną. Na stołach znajdują się przede wszystkim żeberka jagnięce, a na koniec serwowany jest deser w różnych postaciach. Choinki zostają ozdabiane własnoręcznie przez rodzinę, a nastrój tworzą również koszyczki, w których znajdują się orzechy.
HISZPANIA
Tak ja we Francji i Włoszech bardziej ważniejsza dla Hiszpanów jest szopka nić choinka. Dania jakie są podawane do stołów to jagnięcina i prosie, pieczony indyk, a także owoce morza. Na deser serwowany jest marcepan. Najbardziej zadziwiającą ciekawostką jest to, że dzieci otrzymują prezenty dwanaście nocy po Bożym Narodzeniu czyli 6 stycznia w święto Trzech Króli i to właśnie oni przynoszą podarunki 🎁
DANIA
Bardzo ważnym atrybutem świątecznym tego państwa jest wieniec adwentowy. Również do ich tradycji zalicza się świece, które już od 1 grudnia zapalane są zazwyczaj przy śniadaniach. Kolacja wigilijna rozpoczyna się o wczesnej porze, a na stołach pojawia się pieczona kaczka lub gęś. Na desery podaje się przede wszystkim ryż z gorącym wiśniowym sosem i w jednym deserze ukryty jest migdał, osoba która na niego trafi otrzymuje prezent.
NIEMCY
W okresie świąt najważniejszy dla nich jest adwent. Podobnie jak w Danii w domach pojawiają się wieńce adwentowe. Niemcy również słyną z jarmarków bożonarodzeniowych, które sprowadzają tłumy z różnych kątów świata. Najpopularniejszą potrawą jest pieczona gęś, jednak najważniejszy posiłek jest 25 grudnia. Prezenty przynosi Mikołaj lub dzieciątko Jezus.
(Jarmark Bożonarodzeniowy w Niemczech)
FASHIONGIRL
Komentarze
Prześlij komentarz